söndag 28 november 2010

julstök

Idag har vi stökat jul!
nya gardinen i köket
Det luktar rent och gott i huset, jag har tänt ljus lite överallt och vinden fortsätter att piska snö mot vår tilläggsisolerade norrvägg. Jag har precis stuvat ner Siggis julklapp till sin flickvän, Smilla i en vacker påse och gömt med silkespapper. Det är en pipleksak av Siggis favoritslag och den är egentligen för fin för att ge bort men nu ska Smilla få den. Den är ny och ren och hel. Och den ser ut som en katt.

Vi åker ju till Afrika över jul så man skulle kunna tänka sig att vi skulle 'slippa' alla julförberedelser och allt julpyssel med skinka och köttbullar och gravlax.



Men icke.
Daniels välpyntade julgran
Eftersom vi har en hel del släkt precis inpå knuten så finns det underlag för ett julfirande i förväg. Detta julförfestande infaller nästa helg. Då kommer familj från Skåne också och det blir både ål (förlåt Marie, men det är Daniels farfars bästa favorit på julbordet) och sill och snaps och godis. Jag har lagt laxen i frysen för tre dygns parasitdöd innan den ska citrusgravas eller saffransgravas... jag har tre dygn på mig att besluta om den saken.
Hur som helst så jäser en saffransdeg precis nu sig pösig och blank ute i köket, ljusen fladdrar lite stillsamt och skvallrar om att självdraget i huset fungerar som det ska. Nystrukna och upplagda gardiner hänger vid alla stora fönster. Återigen är det farfar Kaj som har ett finger med i detta. Han har tagit för vana att berömma våra gardiner vid sina samtliga besök här. Med en härlig glimt i ögat. Vi har inte haft ett enda tygstycke ens i närheten av ett fönster på hela den tiden...
Men nu var alltså tiden mogen och både jag och Daniel hade enats om att de upphissade persiennerna inte var så värst tjusiga att se på. Gardinerna är på plats, vi är som vid alla förändringar vi gör i huset, uppfyllda av hur utomordentligt bra det blev. (är man bara tillräckligt svulten så smakar allting bra...)
Dessutom visade det sig vara ett både lätt och roligt jobb. Gardinskenorna är fästa i taket, de kommer från kvartersbutiken IKEA och där hittade vi även passande gardiner som nu hänger ända ner till nära golvet. De är skönt transparenta och ser både rena och hemtrevliga ut.


-oj, jag måste baka ut saffransbullar, och återkommer...

det är viktigt att knåda ordentligt.
Ett gäng bullar, en mustig gulaschsoppa och en inventering av funktionsmaterial senare.
Julstämningen som vi försökt skapa den här helgen har fallit väl ut. Och i veckan ska jag fortsätta grava lax och baka pepparkakor och börja nytt jobb och gå en utbildning i Stockholm och träna och köpa extra batterier och göra Jansson och griljera skinka och fira jul och slå in paket och kasta snöboll och äta pepparkaksdeg och kanske även städa.




lägg gärna märke till 1: Daniel fikar på en SÖNDAG! och
2: vi har gardiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar